secret athens

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας (Μ.Ε.Γ)

 

Βράδυ Σεπτεμβρίου, με γλυκό καιρό ακόμα, στου Ψυρρή. Καθόμασταν γύρω από ένα τραπέζι στη μέση του υπαίθριου  χώρου του Μουσείου Γαστρονομίας με την ομάδα νέων που το δημιούργησε. Εκεί, το καλοκαίρι υπήρχε το εστιατόριο του μουσείου, ενώ ακόμη η παρουσία διάφορων μυρωδικών, φυτεμένων  στις γλαστρούλες τριγύρω μας, ήταν αισθητή.

Ενώ μας εκμυστηρευόντουσαν πως με μια βόλτα στην Ακρόπολη, μπορεί να ανακαλύψει κανείς ρίγανη και θυμάρι και ροζ πιπέρι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (να ανακαλύψει ναι, σήμερα, καλά  διαβάσατε, όχι 100 ή 50 χρόνια πριν)  και μας ανέλυαν τα μελλοντικά τους σχέδια, στο τραπέζι υπήρχαν τα κλειδιά του νεοκλασικού κτηρίου που έχουν στην διάθεση τους ώστε να τα υλοποιήσουν.  Βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, στην καρδιά της Αθήνας, σε έναν all time classic τουριστικό προορισμό κοντά στη Βαρβάκειο, την  κεντρική αγορά τροφίμων.  Μπήκαμε λίγο αργότερα. Το αρχοντικό των αρχών του περασμένου αιώνα είναι ψηλοτάβανο, πρόσφατα ανακαινισμένο, με υπέροχες οροφογραφίες  και αινιγματική ξύλινη σκάλα. Minimal και ταυτόχρονα επιβλητικό και άρτιο, όπως θα μπορούσε να περιγράψει κανείς άλλωστε και την ελληνική γαστρονομία και πολιτισμό, εν γένει. Περιηγηθήκαμε στους άδειους τότε αλλά όμορφους χώρους του και προσπαθούσαμε να φανταστούμε για καθέναν από αυτούς τις προσδοκίες των δημιουργών του μουσείου να γίνονται πραγματικότητα.

Σήμερα οι αρχικές προσδοκίες για την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Καθώς η ανάδειξη της ιστορίας και της κουλτούρας της ελληνικής διατροφής αποτέλεσαν  πρωταρχικό μέλημα, σύντομα το μουσείο θα παρουσιάσει την πρώτη του έκθεση με θέμα την γαστρονομία της Θράκης και της Μακεδονίας ενώ το εστιατόριο του μουσείου που αισιοδοξεί μέσα από τις γεύσεις του να παντρέψει την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία, λειτουργεί πλέον καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Στο πλάνο, συγκαταλέγονται  διάφοροι τύποι γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, μαθήματα συνταγών και περιοδικές εκθέσεις.

Νέοι άνθρωποι, αντί να μεμψιμοιρούν και ενάντια στις δυσκολίες των καιρών, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, αναλαμβάνουν ευθύνες και μιλούν με πράξεις προς την κατεύθυνση της αναγκαιότητας αξιοποίησης του πολιτιστικού μας πλεονάσματος, αναδεικνύουν το γαστρονομικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χώρα μας, ως κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κατ’ επέκταση, το καθιστούν σύμμαχο στην προσέγγιση της πολυπόθητης ανάπτυξης. Με σταθερότητα επιλογής των μονοπατιών της καλλιέργειας και του πολιτισμού,  μπορεί κανείς να ανακαλύψει ροζ πιπέρι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου… ή να εμπλουτίσει την εποχή του, συναποτελώντας ταυτόχρονα κομμάτι αυτής.

|| Αγ.Δημητρίου 13, Ψυρρή

|| Μαρίνα Αθηναίου

Leave a reply

Fields marked with * are required