secret athens

Περιηγήσεις documenta14



Κάτι γίνεται στην Αθήνα από τον Απρίλιο και όλο και ακούμε συχνά πυκνά για εκθέσεις, σύγχρονη τέχνη, performances και περιηγήσεις. Όσοι κυκλοφορούμε καθημερινά στην πόλη (κοινώς έχουμε φάει τα Αθηναϊκά ΜΜΜ με το κουτάλι) έχουμε δει σε σταθμούς, στάσεις, δρόμους ένα περίτεχνο, αφηρημένο «14» να πρωταγωνιστεί εδώ κι εκεί. Με άλλα λόγια αυτό που γίνεται στην Αθήνα είναι…documenta 14!

Από την πόλη Kassel της Γερμανίας, που γινόταν πατροπαράδοτα η έκθεση σύγχρονης τέχνης  documenta κάθε 5 χρόνια, πρώτη φορά φέτος μάζεψε έργα, καλλιτέχνες, ιδέες, χρώματα και ήχους και τα έφερε στην Αθήνα όπου εγκαταστάθηκαν για 4 μήνες, κάνοντας την πόλη έναν συνεχή χώρο τέχνης και περιήγησης.  Έργα πάσης φύσεως Ελλήνων και ξένων εικαστικών, εντυπωσιακά installations και performances που σε μεταφέρουν σε άλλους τόπους με εικόνα και ήχο, έχουν πάρει τη θέση τους μέχρι και τις 16 Ιουλίου στους κεντρικότερους χώρους τέχνης της πόλης.

Ξεχωριστό vibe σε αυτή τη γιορτή σύγχρονης τέχνης έρχονται να δώσουν οι περιηγήσεις της  documenta14 (Walks) που διοργανώνονται από την Big Olive, την εταιρεία που έχει ανάγει τη θεματική αστική περιήγηση τα τελευταία χρόνια σε μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις της μαγικής μας τούτης πόλης (τουρίστες και μη). Μέσα από τις ομαδικές αυτές περιηγήσεις, ο καθένας ανακαλύπτει μέσα από τη δική του διαδρομή και τον διάλογο με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τα έργα και τη σημασία που έχουν για εκείνον (αισθητικά και εννοιολογικά). Οδηγός σε αυτή τη διαδρομή είναι ένα μέλος του Χορού της documenta. Από ιστορικής σκοπιάς ο Χορός, στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, αποτελούταν από απλούς πολίτες που μεσολαβούσαν μεταξύ κοινού και ηθοποιών λειτουργώντας ως σχολιαστές και «γεφυρα» ανάμεσα στους θεατές και τους καλλιτέχνες.

Έτσι λοιπόν, βρεθήκαμε κι εμείς ένα καλοκαιρινό πρωινό σε μια από τις περιηγήσεις της documenta14 στο Ωδείο Αθηνών με το Θωμά για οδηγό μας. Παρόλο που είχα επισκεφτεί μόνη μου δύο φορές την έκθεση τις προηγούμενες μέρες (το σύνδρομο του «δεν θέλω αναλύσεις και ερμηνείες από ειδικούς όταν βλέπω εκθέσεις») η εμπειριά ήταν τελείως διαφορετική. Ο Θωμάς δεν ανέλυσε, δεν ερμήνευσε και άλλωστε δεν ήταν και «ειδικός της τέχνης» με την κλασικη έννοια της καλλιτεχνικής αυθεντίας. Ήταν απλώς ένα μέλος της ομάδας που περιπλανιώταν μαζί μας και σε κάθε έργο, έδινε τις βασικές πληροφορίες για το έργο και τον καλλιτέχνη και, κυρίως, έθετε ερωτήματα που αυτομάτως ξεσήκωναν ένα ζωηρό διάλογο μεταξύ όλων μας. Διαφωνίες, οπτικές, απόψεις, διάσπαρτες γνώσεις και πληροφορίες ακούγονταν μέχρι τη στάση στο επόμενο έργο που δημιουργούσε με τη σειρά του νέες. Και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μετά από λίγες μέρες στο ΕΜΣΤ, πάλι με οδηγό το Θωμά, σε μια διαφορετική έκθεση, ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους, με το ίδιο ενδιαφέροντες διαλόγους να ξυπνάνε και να εξελίσσονται. Πάντα με αφορμή και επίκεντρο την τέχνη, τα έργα και την πρόθεσή τους.

Οι περιηγήσεις συνεχίζονται μέχρι 16 τις Ιουλίου από την Big Olive. Πριν αρχίσετε να ετοιμάζεστε για ανέμελους περιπάτους σε Κυκλαδονήσια με φεγγαράδα, οργανώστε τον καλοκαιρινό σας αθηναικό περίπατο στη documenta 14.

|| Άννα Κουνάδη

|| © Mathias Voelzke [1], Έλενα Μπάκα[2-6]

 

 

Leave a reply

Fields marked with * are required