secret athens

Το λαΐνι


Πρωτοάνοιξε τον Μάρτιο του 2017, σχετικά κρυμμένο στην περιοχή του Κεραμεικού μακριά απο την βαβούρα του μετρό. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κρητικό καφενείο και οι ιδιοκτήτες είναι 2 συμπαθέστατοι παιδικοί φίλοι, η Γιούλα και ο Mιχάλης, γεννημένοι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι(Ηρακλείου Κρήτης). Τι σημαίνει όμως το όνομα του καφενείου; Στην κρητική διάλεκτο η λέξη “Λαΐνι” μεταφράζεται ώς ένα μικρό κεραμεικό αγγείο στο οποίο μεταφέρει κάποιος νερό, κρασί ή ακόμα και τσικουδιά.

Ο χώρος είναι απλός εσωτερικά, με ανοιχτή κουζίνα, ήρεμη μουσική που σε διευκολύνει να συζητήσεις με την παρέα σου και με τραπεζάκια κυρίως μέσα και μερικά στον εξωτερικό χώρο πάνω στο πεζοδρόμιο. Εσωτερικά υπάρχει ένας μεγάλος μαύρος πίνακας με το μενού της ημέρας ή με χαρακτηριστικές λέξεις της κρητικής διαλέκτου.

Η φιλοσοφία της Γιούλας και του Μιχάλη σχετικά με το φαγητό είναι να να προσφέρουν απλά παραδοσιακά πιάτα, με ποιοτικές πρώτες ύλες κατευθείαν απο Κρήτη, στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Παραγγείλτε οπωσδήποτε αυθεντική κρητική ρακή(απο Χανιά). Το μενού είναι σταθερό με το πιάτο ημέρας να αλλάζει καθημερινά. Εδώ θα γευτείς πιάτα όπως: Μαυρομάτικα με τσιγαριστά χόρτα, σφακιανόπιτα, ντολμαδάκια, χοχλιούς, αυγά με στάκα(εξαιρετικό) ακόμη και κουνέλι ή σύγλινο με χόντρο(σπασμένο σιτάρι) και όλα τα παραπάνω ανάλογα με τι υλικά είναι εποχής και υπάρχουν στην κουζίνα. Μπορείς ακόμα να συνοδέψεις την τσικουδιά σου με μεζεδάκια όπως λουκάνικο ξυδάτο, γραβιέρα παλιά, ελιές και παξιμάδι.

Το λαΐνι είναι ανοιχτό απο το πρωί και για καφέ.

|| Αρτεμισίου 40, Κεραμεικός

Leave a reply

Fields marked with * are required