secret athens

Πάβλοβα- Ό,τι καλύτερο.

Μας την σύστησε. Το όνομα της Pavlova. Υποκοριστικό “pav”. H Έφη Γιαλούση  επιστρέφοντας στην Ελλάδα από την Μελβούρνη ξεκινά να φτιάχνει το λαχταριστό μαρεγκένιο γλυκό για φίλους και συγγενείς και ύστερα για γνωστά εστιατόρια της Αθήνας.  Πρόσφατα άνοιξε το μικρό «παβλοποιείο» της στο Κολωνάκι όπου το signature γλυκό της φιγουράρει σε διάφορες εκδοχές πέρα από την κλασική με τις φράουλες, όπως με μόκα, λεμόνι, σοκολάτα, φρέσκα φρούτα, κάστανο άλλα και σε μορφή κορμού.

Σε οποιαδήποτε μορφή του ωστόσο δεν παύει να μοιάζει με… φούστα μπαλαρίνας! Συγκεκριμένα το εθνικό γλυκό της Αυστραλίας, αν και οι Νεοζηλανδοί θα διαφωνούσαν(η πατρότητα του γλυκού στροβιλίζεται στην επαναληπτικότητα ενός ατέρμονου debate), οφείλει την ύπαρξη του στην ρωσίδα μπαλαρίνα Anna Pavlova. Ίσως ο σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade  να εμπνεύστηκε το γλυκό όταν η  Anna Pavlova  έδωσε μια κορυφαία παράσταση στο Περθ: την «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Ίσως να ισχύει η εκδοχή του βιογράφου Keith Money, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο chef του εστιατοριου Wellington δημιούργησε την pavlova όταν η μπαλαρίνα το επισκέφτηκε ενώ βρισκόταν σε παγκόσμια περιοδεία το 1926. Ίσως ,σύμφωνα με άλλον μύθο, η Marie Antoinette να αγαπούσε τόσο το γλυκό αυτό όσο και το παντεσπάνι. Ό,τι και αν ισχύει  σίγουρα μιλάμε για ένα γλυκό που «πλέκει» μύθους και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Προτιμήστε την «ελληνική φωλιά» της pavlova  και για τις αλμυρές της προεκτάσεις. Ιδανικό μέρος για πρωινό(με χειροποίητο μούσλι, lamington- παραδοσιακό αυστραλέζικο κέικ- , κουλουράκια με ginger) και lunch break (τυρόπιτα, ταμπουλέ, quiche lorraine), ώστε να φάτε κάτι «μαμαδίστικο», χειροποιήτο, με έμφαση στις αγνές πρώτες ύλες.

|| Σκουφά 56, Αθήνα

|| Μαρίνα Αθηναίου

Leave a reply

Fields marked with * are required